Monday, October 4, 2010

Muslimah MEMANG TAK GUNA


1. Perempuan yang bergelar muslimah itu MEMANG TAK GUNA kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yang layak dipakai oleh perempuan jalang.

2. Perempuan yang mengakui dirinya beragama islam MEMANG TAK GUNA rantai kaki yang berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap berbunyi dan menarik perhatian orang lain lebih-lebih lagi lelaki jahat. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An- Nur.

3. Perempuan yang mengakui dirinya ana muslimah MEMANG TAK GUNA minyak wangi yang baunya semerbak. Sabda Nabi bahawa wanita yang keluar rumah dengan memakai wangian adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah memakai wangian tersebut.

4. Perempuan yang kuat pegangan islamnya MEMANG TAK GUNA kata- kata yang keji kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan muslimah MEMANG TAK GUNA masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri.

6. Perempuan yang berpakaian berdasarkan syariat islam MEMANG TAK GUNA tudung yang apabila memakainya ternampak bentuk depan pada badannya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya.


7. Perempuan yang memahami etika dalam islam MEMANG TAK GUNA lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. "Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik". 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. "Penyakit dlm hati" adalah keinginan seorang lelaki untuk melakukan perbuatan sumbang dengannya seperti berzina.

8. Perempuan yang menjaga maruah islam MEMANG TAK GUNA alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Jika ingin keluar, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang-kadang  wajah anda menjadi seperti hantu.

9. Perempuan islam MEMANG TAK GUNA kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti itu akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain.

10. Jadilah perempuan islam & muslimah yang B E R G U N A

Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, anda tersangat tidak bersetuju. TAPI MEMANG BETUL KAN!

No comments:

Post a Comment